Stoofperen maken
Stoofperen maken is erg eenvoudig, het enige wat je nodig hebt, is een flinke portie geduld. En stoofperen uiteraard. Wil je stoofpeertjes maken, dan is het belangrijk dat je het belang van het kookvocht erkent. Het kookvocht bepaalt namelijk hoe de stoofperen smaken na het klaarmaken ervan. De smaken die je in het kookvocht verwerkt, zullen in de stoofpeertjes trekken. Ga je stoofperen maken, let er dan goed op dat je de gewenste smaken kiest. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een kaneelstokje of wat kruidnagels bij het stoofperen maken.

Stoofpeertjes maken: welke soort peer?

Ga je stoofpeertjes maken als bijgerecht of hoofdgerecht, dan is het belangrijk dat je goede stoofperen koopt. Wellicht de meest bekende stoofpeer is de Gieser Wildeman peer. Deze kleine, bruingele peer is iets aan de zoete kant en heeft een heerlijk, korrelig vruchtvlees. Je kunt bij het stoofperen maken ook kiezen voor Saint Rémy peren. Deze zijn vrij groot en hebben fijn vruchtvlees. Je herkent deze stoofperen aan hun groene schil. Bij stoofpeertjes maken kun je ook kiezen voor de Brederode peer, met korrelig, wit vruchtvlees en een heerlijk zoete smaak.Wanneer stoofperen maken?

Wil je weten wat het beste tijdstip is om stoofperen te maken, dan is het handig om te weten wanneer het stoofperen seizoen is. Dit is van het late najaar tot de vroege winter. Om die reden worden de meeste stoofperen geoogst in oktober. Vanaf oktober tot maart kun je vrijwel altijd stoofpeertjes kopen en maken. De stoofperenpiek ligt rond de kerstdagen, want dan kun je stoofpeertjes in overvloed kopen. Erg fijn als je met de kerstdagen stoofperen wilt maken.

Stoofpeertjes maken: het schoonmaken van de peren

De eerste stap bij stoofperen maken, is de peertjes schillen. Het is aan te raden om het steeltje niet te verwijderen, want deze zorgt voor veel smaak tijdens het koken. Wat wel raadzaam is, is om het klokhuis te verwijderen. Hiervoor kun je tijdens het stoofpeertjes maken de stoofperen doormidden snijden om het klokhuis eruit te halen. Serveer je liever hele stoofperen, snijd dan een stukje van het kontje eraf en gebruik een appelboor om het klokhuis uit de stoofpeertjes te verwijderen.

Stoofperen maken: het koken van de peren

Heb je de stoofpeertjes schoongemaakt, dan zul je de stoofperen nog moeten koken. Kies je ervoor om de stoofperen te koken in water, kook ze dan twee tot vier uur. Gebruik je rode wijn, eventueel aangelengd met water, dan hoef je de stoofperen maar zo’n veertig tot vijftig minuten te koken. Diezelfde kooktijd geldt bij het stoofpeertjes maken in port, witte wijn, champagne of bessensap. Voeg bij het koken van de peren wat extra smaak toe, door een kaneelstokje of een stuk citroenschil aan het kookvocht toe te voegen.