Stoofperen koken
Stoofperen zijn heerlijk als hoofdgerecht, maar smaken daarnaast ook uitstekend als bijgerecht. Belangrijk is echter wel om de stoofperen op de juiste manier te koken. Stoofpeertjes koken moet je doen afhankelijk van hoe je ze wilt eten. Voor de typische rode stoofpeer is het belangrijk om ze lang genoeg te koken. Vaak moet je de stoofperen dan al twee tot vier uur laten koken, maar al na ongeveer drie kwartier koken zullen de stoofpeertjes gaar zijn.

Stoofpeertjes koken in rode wijn

De klassieke bereiding van stoofpeertjes koken is in rode wijn. Hiervoor kies je een mooie, dieprode wijn uit in de supermarkt. Het is bij de keuze voor de rode wijn voor het stoofperen koken belangrijker dat de wijn een mooie, rode kleur heeft, dan dat deze lekker smaakt. De rode wijn waarin je de stoofpeertjes gaat koken, kun je eventueel tot maximaal de helft aanlengen met water. De stoofpeertjes koken zo’n veertig à vijftig minuten om gaar te worden en om de mooie, dieprode kleur te krijgen.Stoofperen koken met port

Een andere mogelijkheid voor stoofpeertjes koken is met port. Het is aan te raden om een goedkope port te gebruiken, omdat je voor deze manier van stoofperen koken al gauw driekwart van de fles port nodig hebt. Ben je niet zo gek op port, gebruik dan bessenlikeur, want dat is ook geschikt. Ook hier geldt dat de stoofpeertjes zo’n veertig à vijftig minuten moeten koken om gaar te worden. Je zult na deze kooktijd zien dat de stoofpeertjes een mooie, dieprode kleur hebben gekregen.

Stoofpeertjes koken in witte wijn

Hoeven stoofpeertjes voor jou niet per se dieprood te zijn, dan zou je ervoor kunnen kiezen om de stoofperen te koken in witte wijn. Champagne kan overigens ook. Door op deze manier stoofpeertjes te koken, krijg je juist prachtige, blanke stoofperen.

Het is wel te adviseren om wat extra suiker toe te voegen als je besluit het stoofperen koken met witte wijn of champagne te doen. Net als bij rode wijn en port moet je de stoofpeertjes koken gedurende veertig à vijftig minuten.

Stoofperen koken voor kinderen

Eten er kinderen mee, dan is het aan te raden geen wijn, port of champagne te gebruiken om de stoofperen te koken. Een groot deel van de alcohol zal verdampen tijdens het koken, maar toch kiezen veel mensen ervoor om geen alcohol te gebruiken. Wijn, port of champagne kan gelukkig prima vervangen worden door bijvoorbeeld bessensap. Na veertig à vijftig minuten koken, zijn de stoofpeertjes klaar en smaken ze net zo lekker als je verwacht van gekookte stoofperen.

Tips bij stoofpeertjes koken

Voor een extra dimensie qua smaak kun je ervoor kiezen om wat extra’s toe te voegen aan het kookvocht, zoals een kaneelstokje, een vanillestokje of een paar stukken citroenschil. Hierdoor krijgen de stoofpeertjes tijdens het koken een extra lekkere smaak.

Ongeacht waarin je de stoofpeertjes kookt, zorg ervoor dat de stoofperen op laag vuur koken en houd het deksel op de pan. Ook is het belangrijk dat de stoofperen volledig onder water staan. Controleer dit tijdens het stoofperen koken regelmatig, en voeg waar nodig nog wat extra water toe om ervoor te zorgen dat de stoofperen weer onder water komen te staan.